Arkadiakorets markering av 200års jubileum for den Greske Revolusjonen
Hellas var underlagt det Osmanske Riket i noen områder i 400 år og i andre i 500 år.
I løpet av denne langvarige okkupasjonen hadde det stadig vært mislykkede opprør som hadde druknet i blod.
I 1821 startet den Greske Revolusjonen som, etter noen års kamp og med hjelp fra de mektige på denne tiden statene i Europa, befridde grekerne og staten som i dag er Hellas ble dannet – til å begynne med var omtrent halvparten av de greske områdene inkludert og det tok enda 100 år og flere slag til før resten av disse områdene ble innlemmet i dagens Hellas.
I løpet av hele denne okkupasjonstiden var den Greskortodokse kirken helt sentral i bevaringen av språket, kulturen og identiteten til grekerne, og nasjonaldagen i dagens Hellas er feiret på Marias Bebudelses dag, den 25. mars. Konserten blir gjennomført i samarbeid med den Gresk-ortodokse menigheten.
I 2021 markerte Hellas de 200 år fra denne så viktige for landet begivenheten og ARKADIAKORET
som spesialiserer seg i gresk musikk og kultur har forberedt et program rundt dette tema:
Vi framfører Kirkemusikk, folkesanger fra den Osmanske tiden som beskriver livet til det Greske folket, noen sanger om de fremdeles ubefridde områdene (for eks. Makedonia og Kreta), så vel som nyere komposisjoner av M. Theodorakis, J. Markopoulos og H. Leontis, alle på dikt fra revolusjonstiden. I tillegg til disse presenterer vi også en urpremiere, skrevet for dette jubileet av dirigenten, på diktning av Lord Byron – en stor beundrer av Antikkens Hellas, som brukte mye av sin formue for å støtte denne frigjøringskampen og som døde i Messolongi i 1824.
Sammen med koret har vi Stefan Ibsen Zlatanos på klaver Dirigenten er Marilena Zlatanou